Vaskiveden taistelujen muistomerkki
Vaskiveden taistelu
Ratkaisevana pidetty Vaskiveden taistelu käytiin Suomen sisällissodassa 9. - 11. maaliskuuta 1918.
Vaskiveden kylässä oli kahakoitu useaan otteeseen jo helmikuussa. Vastakkain olivat Juho Eslinin komentama Hyvinkään punakaartin pataljoona ja joukko turkulaisia kaartilaisia sekä jääkärien Kaapo Viitaharjun ja Nikolai Rannanjärven komentamat valkoiset.
Punaisten tavoitteena oli päästä valkoisille tärkeälle Haapamäen radalle. Alue oli kapinoivan Hämeen ulointa kärkeä, sen jälkeen häämötti laakea Pohjanmaa. Vaskivesi oli järvien saartamana kylänä vaikea valloitettava. Taistelu oli kriittisimmillään 10.3. jolloin punaiset pääsivät peräti 200 metrin päähän kylästä, mutta sen jälkeen valkoiset saivat paikalle apuvoimia ja punaiset menettivät mahdollisuutensa kylän valtaamiseen.
Taistelussa kaatui kymmenkunta punaista ja muutama valkoinen. Taistelu päättyi lopulta Hyvinkään ja Turun punaisten vetäytymiseen Kuruun.
Muistomerkki
Aloitteen muistomerkin hankkimiseksi teki Virtain Suojeluskunta. Abraham Tanhua-Tyrkkö lahjoitti muistomerkin maapohjan ja siitä muodostettiin itsenäinen tila.
Muistomerkin suunnitteli virtolaissyntyinen arkkitehti ja rakennusopin professori Onni Tarjanne (1864-1946), joka myös lahjoitti muistomerkin yläosan.
Kivi on harmaata graniittia. Paasi ja valtakivi louhittiin Vaskiveden Asulankalliosta ja tamperelainen Oy Granit veisti sen paikan päällä. Yläosan valmisti Suomen Kiviteollisuus O.Y. Uudestakaupungista.
Patsaan koko korkeus on 3,17 metriä. Valtakiven korkeus on 2,15, leveys 0,86 ja syvyys 0,60 metriä. Sileäksi hiotun yläosan korkeus on 0,71 metriä.
Yläosan julkisivulla on pyöreä syvennys, jonka keskellä on leijonan pää. Molemmilla sivuilla on ylinnä hakaristi. Vasemmalla sivulla on sanat: ”Sankarien kunniaksi” ja oikealla sivulla ”Vaskiveden taistelut 9.2. ja 9, 10, 11.3.1918”.
Kivi paljastettiin 11.3.1928, Vaskiveden viimeisen taistelupäivän 10-vuotispäivänä. Patsas luovutettiin Virtain manttaalikunnalle, jonka puolesta sen ottivat vastaan A. Sipilä, A. Tanhua-Tyrkkö ja Justus Pirttiniemi, joka myös piti vastaanottopuheen. Manttaalikunnan omistukseen patsas tuli lopullisesti 1933.
Virtain Manttaalikunta luovutti muistomerkin 15.12.1992 Vaskiveden Nuorisoseuran omistukseen ja hoitoon.
Lähteet
- Pentti Jouttijärven kooste muistomerkin historiasta (15.7.1995)
- Kirsi Nurmio, Suomi 80 vuotta sivusto, Viikko 11, 9.3. - 15.3.1918
Sijainti
Kylän keskustassa, kantatie 65:n varrella (Vaskivedentie 1490).
Geokätkö
Lähistöllä sijaitsee geokätkö GC1EFBX.